Bună Papă

Salată de topinambur cu dovleac și morcov

Topinambur, gulie, anghinare de Ierusalim, trufe, măr de pământ, nap, morcov porcesc, pară iernatică, cartoful săracilor sau rădăcina soarelui, oricum am numi-o, această legumă originară din estul Americii de Nord este plină de nutrienți și fibre ce îmbunătățesc procesul metabolic. Tuberculii de topinambur conțin amidon, vitamine din grupul B, acid ascorbic, proteine, săruri minerale de potasiu, magneziu și inulină, un tip de fibră prebiotică având capacitatea de a ajuta la slăbire și de a stimula creșterea bifidobacteriilor ce previn constipația și susțin buna funcționare a sistemului imunitar. Astfel, organismul devine mai rezistent la infecţii respiratorii şi de alt tip.

Totodată, inulina (polimer al fructozei) contribuie la eliminarea metalelor grele, a colesterolului, a acizilor graşi și a diferiţilor compuşi chimici toxici. Grație acestei compoziții chimice bogate, topinamburul este întrebuințat ca medicament în rețete.

Dovezile concludente în urma cercetărilor făcute asupra acestei legume atestă faptul că administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei, dar şi la o stabilizare a acestora, atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care deja suferă de diabet de tip II. Deci este o legumă perfectă pentru cei car e suferă de diabet.

Mai mult de atât, topinamburul posedă și proprietatea de a regla tensiunea arteriala și valorile colesterolului rău din sânge.

Este indicat ca topinamburul să fie consumat numai după ce a fost depozitat mai mult timp în cămară, întrucât cei abia scoși din pământ și preparați pot produce flatulență și disconfort abdominal. De asemena, cu cât va fi ținut pentru mai mult timp în cămară, cu atât gustul va fi mai dulce. Acest lucru se întâmplă datorită unor procese chimice ce descompun inulina în fructoză.

Tuberculii pot fi folosiți în aceleași preparate ca și cartofii, doar că au un gust mai dulce. Vă propun aici o salată hrănitoare de crudități din: topinambur, morcov și dovleac cu adaos de semințe. Vedeți rețeta mai jos, încercați-o și bucurați-vă de gustul dulce, textura crocantă și de utilitatea enormă a acestui produs natural pentru sănătate.

Buna papa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply