Bună Papă

Boabe magice cu legume și cașcaval

A fost o vreme cînd năutul era o bună papă în meniul fetiței mele. Au fost vremuri bune…Acestui fel de mîncare i se mai spune la noi «boabe magice», «în cinstea» nelegiuiților Jack și Jill din filmul în desen animat cu gîsca și ouăle de aur, mai exact — Motanul Încălțat (să mai zică cineva că nu ne învață de bine desenele animate). De cum aterizau în farfurie boabele, de îndată dispăreau ca prin minune, erau nemaipomenit de gustoase și «magice».

Apoi de-a lungul timpului se instalase perioada de tranziție. Boabele își pierdeau treptat magia, devenind pe zi ce trece tot mai antipatice. Peste un timp a mai fost o încercare de-a mea timidă de servire a lor ca garnitură, dar s-a soldat rapid cu un eșec usturător (usturoiul, bată-l vina). Am renunțat. Laura — să le mănînce, eu — să le prepar. În definitiv, am uitat de existența lor (pentru un moment).

Întrucît se zice că «nahutul» așa cum mai este numit în popor are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate, mi-am zis că trebuie să risc și să mai fac o tentativă de introducere a lui în meniul fetiței mele. N-am stat mult pe gînduri, m-am așezat la masă și am început să aleg cu grijă boabele, le-am spălat apoi în patru ape, le-am scurs, le-am clătit din nou, le-am pus pe noapte la înmuiat, din nou le-am clătit (proceduri destul de anevoioase), apoi le-am fiert la foc încet cu mirodenii, carevasăzică, am respectat întocmai ritualul de pregătire.

Cînd au fost gata, le-am scurs încă o dată (obligatoriu) și le-am combinat cu roșii și castraveți, legumele preferate ale Laurei, adăugînd peste ele cîteva cubulețe de cașcaval. Le-am stropit cu puțin ulei de măsline apoi le-am așezat pe două frunze de salată folosite mai mult pentru decor (de data asta fără ochi negri de măsline, nas de morcov și buze de felii de roșii).

Boabe magice

Aștept. Vine de la grădiniță. Intră în casă. E veselă, ceea ce înseamnă că nu a pus-o nimeni să mănînce cu de-a sila. Mă îmbrățișează iar eu simt că arde de nerăbdare să-mi zică ceva:

— Mama, știi, eu am mîncat totul la grădiniță!!!

— Oooo, bravo, ce ai mîncat? O întreb curioasă.

— Am mîncat toată napolitana și am băut tot laptele cu cacao!!! Și acum nu mi-e foame, în spune ea mîndră și o zbughește în cameră la joacă.

P.S. Salata de boabe magice a ieșit genială, servită cu un pahar de vin roșu, data viitoare cînd îmi va mai fi poftă mă gîndesc să adaug și cîteva măsline pentru un plus de savoare, așa, ca să fie mai pe gustul meu, dacă tot am devorat-o de una singură.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply