Dulce Papă

Tartă de duminică

— Mama, trebuie să coci o tartă! îmi spune Laura în loc de „bună dimineața” într-o zi de duminică.Oricît de mult aș fi vrut să mai dorm, eu știu că trebuie să-i dau copilului să mănînce atunci cînd cere și…ceea ce cere (mă rog, cu mici abateri). 🙂

Problema e că fetița mea nu mănîncă orice tartă sau prăjitură «de casă», ea cu plăcere participă la gătirea lor, le ornează, le miroase, se entuziasmează de fiecare dată cînd le scot din cuptor însă după prima bucățică gustată, îmi zice delicat: » Mama, eu m-am răzgîndit, nu mai vreau să mănînc tartă!»

Eu o înțeleg, nici eu nu sînt o expertă în ale gătitului, îndeosebi a copturilor, iar uneori gusturile mele în materie de dulciuri coincid sută la sută cu ale ei. De aceea, nu de puține ori mi s-a întîmplat să-mi zic și eu în sinea mea după prima bucățică înghițită (cu de-a sila) că: «m-am răzgîndit».

Azi Laura îmi mai dă o șansă, iar mie nu-mi rămîne decît să profit și să-mi demonstrez că pot coace prăjituri comestibile. Cu aceste gînduri motivaționale m-am trezit din pat și m-am privit în oglindă zicîndu-mi ( așa cum scrie cartea): «eu pot, eu voi reuși, eu sunt bravo!». (Deh, că tot fac parte din generația care a dus lipsă de încurajări în copilărie).

Acestea fiind spuse, mi-am pus șorțul și am purces la treabă. Am ales cea mai simplă tartă din cîte eu cunosc (doar n-am să petrec toată ziua de duminică în bucătărie). Făină, zahăr, ouă, unt și mere sunt ingredientele pe care le găsim cu ușurință în spațiul nostru de gătit (în cel mai rău caz le găsim ușor la alimentara de după colț). Le amestecăm pe toate și dăm la cuptor. Simplu, așa-i?

Acum rețeta în trei pași:

  1. Se bat 4 ouă cu 125g zahăr (eu am ales brun), adăugîndu-se treptat 150g făină și se mixează bine.
  2. În tava de copt, unsă în prealabil cu unt, se toarnă jumătate din aluatul obținut mai sus. Se încorporează apoi două mere medii curățate de coajă și feliate. La dorință adăugăm și puțină scorțișoară peste ele.
  3.  Peste compoziția obținută se toarnă aluatul rămas și se ornează cu alte 2 mere curățate și feliate. Asta-i tot! 🙂 Rămîne doar să o dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de min. la 180 C. Nu uităm să facem testul cu scobitoarea la final.
Plan A

Plan A

Vă asigur că e delicioasă așa simplă cum este ( da, știu că gusturile nu se discută). Dar dacă totuși, din anumite motive, vă «răzgîndiți» să o mai mîncați, ca în cazul fetiței mele, treceți la planul B.

Plan B, se așază cu grijă în farfurie o bilă albă de înghețată și se savurează în combinație cu prăjitura de alături.

Plan B

Plan B

Spre bucuria mea, tarta aceasta de duminică a trecut testul, nu a trebuit să dau o raită la alimentară după înghețată pentru a pune în funcțiune planul B. Deci, cu puțină sîrguință și dăruire, am reușit să gătesc un desert nemaipomenit de bun și… cel mai important…am calculat corect cantitatea ingredientelor (de această dată).

Duminici frumoase să aveți!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply