Dulce Papă

Clătite în sirop de agave* cu banane

Sunt dulci — dar nu au zahăr; sunt cafenii — dar n-au cacao; sunt pufoase — dar nu au ou; mai au și gust de banane, ce să fie oare? Clătite vegane!!

De cîteva seri la rînd Laura mă tot roagă să pregătim ceva dulce, tot de-atîtea ori i-am invocat mai multe motive, ba că n-avem ingredientele care ne trebuie, ba că deja e tîrziu și trebuie să mergem la culcare, ba că… și tot așa. Azi seară nu m-a mai rugat nimic. Pur și simplu s-a așezat la masă și a început să strice niște ouă…

La prima vedere m-am bucurat (că, deh, ce fată gospodină are mama), apoi, mi-am dat seama că planul meu de a găti ceva sănătos și de post eșuează cu fiecare gălbenuș căzut în farfurie. Dar nu i-am întrerupt distracția… Am lăsat-o să-și finiseze bucuroasă munca, după care am pus la o parte ouăle sortite pentru omleta de dimineață a Laurei și am trecut la prepararea unei rețete noi de clătite (unul dintre deserturile ei preferate).

*Dornică de a încerca noi gusturi și arome sănătoase, am făcut rost de unul dintre cei mai buni înlocuitori ai zahărului: siropul de agave, după cum afirmă unii, ca mai apoi să aflu că nu este deloc un îndulcitor sănătos, după cum afirmă alții. În fine, atîta timp cît n-o să facem excese, zic eu, n-o să se întîmple nimic. Grav.

Pînă la urmă, adevărul e la fundul mării, vorba ceea, de un lucru însă sunt sigură, nevoia mea de un nou gust gastronomic și pofta Laurei de ceva dulce au fost împlinite pe deplin. 🙂

clatite vegane

Înainte de a trece la modul de preparare a acestor clătite, aș vrea mai întîi să le laud puțin. Dincolo de controversatul sirop, rezultatul obținut în urma folosirii cu măsură a ingredientelor este unul minunat. Această rețetă vegană/de post nu se lasă mai prejos cu nimic față de varianta clasică ce are în componența ei lapte, ouă și unt. Bananele, untul de arahide și laptele vegetal înlocuiesc cu succes ingredientele «vechi» și dau clătitelor o notă fresh, iar pudra de roșcove (îndulcitor natural sănătos și un bun substituent pentru cacao) conferă clătitelor un gust și o culoare fină de ciocolată maro-aurie.

Cum am preparat noi clătite de post/vegane:

Print Recipe
Serves: 2 Cooking Time: 30 min.

Ingredients

  • 1 cană făină,
  • 1 linguriță pudră de roșcove,
  • 1 banană,
  • 1 cană lapte de soia,
  • 1 lingură unt de arahide,
  • cîteva picături de esență de migdale și
  • sirop de agave.

Instructions

1

Am amestecat într-un bol făina cu pudra de roșcove.

2

În blender am mixat banana cu laptele și untul de arahide pînă au devenit o pastă lichidă.

3

Apoi am adăugat aroma de migdale.

4

La final am amestecat compoziția lichidă cu cea solidă exact ca și în cazul clătitelor tradiționale; la fel e și cu modalitatea de gătire la foc - pe tigaie cu puțin ulei.

Notes

! Un detaliu important: în farfurie le-am clătit și le-am răsclătit în sirop de agave.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply