Bună Papă/ Dulce Papă

Quinoa cu stafide și semințe

Quinoa este o pseudocereală ce conține proteine de cea mai bună calitate cu toți cei nouă aminoacizi esențiali incluși, este bogată în grăsimi esențiale, vitamine precum B, E, A, C, D, K și minerale ca magneziu, mangan și cupru. De asemenea are în componența sa triptofan, fier și fosfor și furnizează aproape de patru ori mai mult calciu decât grâul. Micile semințe de quinoa sunt aromate, apropiate ca gust de miezul de nucă și de cel al semințelor de mac. Mie îmi amintește mai mult de ruladele cu mac ale bunicii. În comerț o putem găsi în 3 culori, roșie, albă și neagră. Se fierbe aproximativ 15 min.
Azi la gustare a fost quinoa fiartă, îndulcită cu stafide și decorată cu un mix de semințe de floarea soarelui, in, susan și chia. Cât despre semințe, ele conțin nu doar grăsimi esențiale ci și o mulțime de proteine și minerale necesare unei bune funcționări a organelor vitale. Le putem întrebuința în câteva moduri:
— le adăugăm (măcinate) în terciuri sau supe pentru a nu le observa cei mici, capricioșii;
— folosim uleiuri de semințe presate la rece pe care le adăugăm la salate sau legume coapte (gata preparate);
— le întrebuințăm în deserturile fără coacere (pe post de blat);
— sau le ronțăim simple din pumn, ca gustare. 😉
Pentru copii porția zilnică de semințe este de două lingurițe, iar pentru adulți de una singură. De menționat este faptul că semințele sunt foarte ușor de păstrat într-un borcan, închis, etanș, în frigider pentru a reduce la minimum efectele negative ale luminii, căldurii și oxigenului.
Gustările dintre mese sunt la fel de importante ca și mesele principale de peste zi deoarece ne oferă o porție în plus de energie, menținînd metabolismul activ pe tot parcursul zilei, plus că ne mai ajută să nu cădem în stări extreme de înfometare. Deci, putem merge pe opțiunea de a consuma fructe proaspete în prima parte a zilei în combinație cu semințe, fructe uscate în a doua parte a zilei, adăuând și câte o sursă de proteine, nuci sau lactate (chefir, iaurt, brânză). Eu am ales quinoa cu toate împreună ca să radiez de energie la sfârșit de zi. 🙂Fiecare dintre noi are liberul arbitru de a consuma ceea ce îi place și când îi place atunci când știe ce este bun cu adevărat pentru sine. Ceea ce funcționează la mine, nu funcționează la tine și viceversa. Învață să-ți asculți corpul și să fii atent la semnalele sale. Fii prezent cu toată ființa ta și încrede-te în el. Ai grijă de el…

Buna papa

Quinoa cu stafide și semințe

Print Recipe

Ingredients

  • 1. jum. de cană de quinoa,
  • 2. 20g de stafide,
  • 3. 10g de mix de semințe (in, floarea soarelui, susan, chia),
  • 4. 2 mere medii la dorință.

Instructions

1

Clătim bine quinoa (printr-o sită deasă) cu apă din abundență la fel cum procedăm și cu celelalte cereale de altfel,

2

O punem într-o cratiță, adăugând o cană de apă,

3

După ce dă în clocot reducem focul la minimum,

4

Fierbem aprox.15 min, amestecând din când,

5

După ce o fierbem o mai lăsăm încă 10 min. sub capac,

6

După ce este gata, adăugăm fructele uscate, semințele/nucile,

7

Servim cu voie bună!

Notes

În apa în care fierbem quinoa putem adăuga puțină scorțișoară, câteva cuișoare, câteva cuburi de măr proaspăt sau felii uscate de lămâie 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply