Bună Papă

Despre fericire. Again. / / Salată de sfeclă roșie și morcov

Pe tine ce te face fericit/ă acum? O să-mi spui acuș că fericirea e o iluzie, că fericirea e o plăcere scurtă, că nu durează mult, e o clipă, e relativă, subiectivă și așa mai departe. Stai. Mai ascultă o dată. Pe tine, ce te face fericit/ă ACUM? Ascultă-te atent și simte ce vrea mintea ta să-ți spună. Alege starea ceea de mulțumire deplină, intensă dintre toate stările care te inundă. Fericirea e o stare a minții.

Acum, astept să-mi zici că cei ce vorbesc despre fericire sunt de fapt nefericiții, cei ce vorbesc despre bucurie sunt de fapt cei triști și tot așa. E adevărat.

Una fără alta nu poate să existe. E simplu. Alb pe negru. Negativ și pozitiv. + și — Sus și jos. Două adevăruri care se contrazic. Ca să ajungi să cunoști fericirea, mai întâi dai ochi în ochi cu nenorocirea. Dar, nu te speria. Fiecare are gradul său propriu de percepție a durerii, e de la caz la caz, de la om la om. Tristețea ta pentru mine poate însemna un fleac, la fel cum bucuria mea pentru tine poate fi o banalitate. E normal așa să fie. Suntem unici.

Tu poți să luminezi doar cunoscând anterior întunericul, tu poți să fii bună, doar cunoscând mai devreme răul, tu poți să iubești doar cunoscând mai întâi frica. Opusul dragostei e frica. Frica de a pierde uneori. Totul. Iubește, deja ai pierdut. Opusul nimicului e abundenta.
Tu poți să alegi orice vrei tu să fii, dar va trebui să guști din ambele părți. O contradicție. O dualitate. O dicotomie.

Dacă alegi să fii fericit, necondiționat îl faci și pe celălalt de alături să fie fericit. Dacă alegi să fii iubit, necondiționat îl faci și pe altul să fie iubit. Dacă alegi să te bucuri, îl bucuri și pe celălalt. Urmează continuitatea, pornind de la starea ta inițială. Punctul zero.

E ușor să fii fericit într-un anturaj ce exprimă emoții de bucurie, zâmbete și voie bună. Eu știu însă că cei mai fericiți sunt cei care au putut să-și găsească starea asta de mulțumire deplină în cele mai sumbre momente din viață. Cei care și-au acceptat (melo)drama, au primit-o, au iertat-o și s-au eliberat, ridicându-se tot mai sus spre cealaltă parte a adevărului, unul — frumos.

Acceptare, urmată de iertare, eliberare, ulterior zbor, e puntea ce te trece de la un opus la altul. Iar pe drumul de trecere începe cu cel mai înalt gând pe care îl ai despre tine.
Pe tine ce te face fericit/ă acum?


————————————-

Salată de crudități: sfeclă roșie + morcov + usturoi tocat + ceapă sotată + semințe de floarea soarelui + sare și piper + ulei.

Buna papa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply