Dulce Papă

Tartă dulce cu făină de migdale, un desert simplu de seară (?)

Poate nu ați observat, dar noi în ultima vreme, mai cu seamă, toată iarna am «dat-o» pe diverse brioșe și checuri. Am experimentat cu făină integrală, apoi cu făină de hrișcă, apoi am trecut la un blat raw, astăzi însă o să vă prezentăm o rețetă de tartă cu făină de migdale. De obicei, toate dulciurile le pregătim seara și, evident, tot atunci le și consumăm (nu neapărat toată cantitatea odată). În general, dulciurile raw-vegane sunt foarte sățioase, astfel că ne putem sătura de ele chiar de la prima porție. 🙂 Să ne facem griji că mâncăm prăjituri seara? Eu zic nu în cazul dat. Rețeta de astăzi nu e una raw însă se situează printre primele locuri la categoria prăjiturilor sănătoase.

Și pentru că am lângă mine două mici patiserițe cu o vastă imaginație culinară, tot ele îmi și dictează ușor tendințele în materie de gastronomie. Eu, fiind o bună ascultătoare de când mă țin minte, cu plecăciune le urmez în toate ideile lor năstrușnice din farfurie. Pe alocuri doar le ghidez timid, «Ai grijă să nu uiți să-mi dai să gust», «Fii atentă să nu-mi iai furculița mea ca să amesteci», «Vezi să nu murdărești șorțul meu super» :).

Eh, cel mai interesant e că tu începi să gândești și să procedezi exact ca ele când vine vorba de a crea ceva frumos împreună, ești invadată în același timp de emoții de copil nerăbdător și vrei ca totul să-ți iasă rapid și perfect. Iar ele  încearcă să se ridice la nivelul tău, se apucă de bucătărit cu toată seriozitatea, fie că-și ajustează comod scaunul de bucătărie sau își prind părul într-o simplă codiță.

Cum se taie corect o prăjitură așa încât toată lumea să se bucure de felia proaspătă și gustoasă? Să-i încredințezi copilului această activitate! Perfecțiune? Nu, n-am auzit.

Copii absorb totul, da, nu mai e o noutate acest fapt, însă cu toate acestea, indiferent de ceea ce noi (adulții) vom spune sau vom face, ei vor învăța în permanență din propria lor experiență o mulțime de lucruri noi, cunoscând în mod natural lumea înconjurătoare prin atingere, văz, auz, miros și gust. Să-i ajuți să distingă lucrurile bune de cele rele, e cea mai înțeleaptă decizie pe care o poți lua ca părinte în procesul lor unic de formare.

— Mam’, eu fac o tartă. Vreau să fie dulce-dulce. Cât zahăr să pun?

— N-ai vrea, totuși, să înlocuim zahărul cu o banană bine coaptă sau poate cu niște curmale uscate, sau poate cu câteva lingurițe de miere?

— Oo, da, miere de la bunica!!!

— Vreau să o decorăm cu zmeură congelată!

— Și un pic de sirop de melasă!

— Dacă voi pune o lingură de cacao va fi suficient de cafenie?

— Dar tu ia pudră de roșcove și poți pune chiar două linguri dacă vrei. Vei avea o tartă nu numai dulce și cafenie ci și una foarte nutritivă.

Pot să vă mărturisesc că folosesc pudra de roșcove (carob) în alimentație de fiecare dată când vreau să îndulcesc natural brioșele, totodată și să dau acea culoare cafenie asemănătoare cu pudra de cacao pentru diverse tarte, biscuiți sau checuri pentru copii.

Consumată în cantități mici cu regularitate, această pudră reprezintă o sursă de beneficii pentru sănătate.

Boabele din păstăile de roșcove sunt transformate într-o pulbere ce este foarte asemănătoare cu pudra de cacao la exterior, însă e dulce în mod natural, aromată și ideală în preparate dulci, fiind unul din aditivii naturali și sănătoși.

Roșcovele sunt foarte bogate în riboflavină, niacină și vitamina B6, o lingură conține circa 10% din doza zilnică. Totodată, o lingură de pudră ne aduce 3% din doza zilnică de calciu și 2% din doza zilnică de cupru și potasiu. De asemenea conține fier, magneziu și fosfor.

Este un aliment pur și simplu excelent în alimentația copiilor.

Dacă pui lucruri bune înăuntru, va avea un gust excelent, gătitul reprezintă a doua jumătate, iar ingredientele rămân pe primul loc. Deci, totul începe de la ingrediente… de calitate, corect preparate. În final, mâncarea plină de sare, grăsimi și zahăr, intens procesată, încărcată cu chimicale și care potolește poftele de moment, va fi înlocuită cu una cu adevărat benefică, agreabilă și sănătoasă. Or, niciodată nu e prea târziu pentru un părinte să „sădească” calități și virtuți în copilul de lângă (din) el prin experiențe, experimente și momente unice.

— Mam’, mai vreau ceva dulce!

— Ia un fruct.

— Nuuuuuuuu, vreau să mai facem ceva dulce.

— Mmm, atunci hai să ne îmbrățișăm!

Tartă dulce cu făină de migdale, un desert simplu de seară

Print Recipe

Ingredients

  • 1. 2 căni de făină de migdale,
  • 2. 4 lgț. de pudră de roșcove,
  • 3. 1 linguriță de praf de copt,
  • 4. 4 banane bine coapte,
  • 5. 1 cană de fructe congelate (noi am folosit zmeură),
  • 6. 2 linguri de miere,
  • 7. 2 linguri ulei de cocos,
  • 8. Jum. de cană de lapte vegetal.

Instructions

1

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Ungem cu ulei de cocos tava pentru brioșe.

2

Pentru a prepara această tartă, combinăm ingredientele uscate: făina, praful de copt și pudra de roșcove.

3

Pasăm apoi bananele cu o furculiță într-un bol mare.

4

Adăugăm mierea, uleiul de cocos, laptele vegetal și amestecăm până la omogenizare.

5

Treptat, adăugăm ingredientele uscate.

6

Turnăm apoi compoziția în tavă și punem tarta la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.

7

Atât. O mâncăm cu voie bună! 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply