Bună Papă

Supă-cremă de dovleac, încercarea vină n-are

Știu că inconfundabila zeamă de găină cu tăiței de casă sau inegalabilul borș scăzut cu costiță e mai plin de arome și savoare decât banala supă pală de dovleac, dar ce-ar fi să o încerci și pe asta, mai ales că nu ai de ales atunci când ți se epuizează tot stocul de produse și rămâi doar tu cu bostanul.

Nici mie nu mi-a fost ușor la început să accept supa-cremă. Dar m-am dat, cum s-ar spune. Cum, doar niște legume mixate prin blender? Și asta-i tot? Dar carnea cea de toate zilele? Cum fără carne? Cu fasole? Linte? Ce-i asta linte? Atât de rapid se gătește? Nu pot să cred. Nutritivă? Incredibil. Hai c-o să văd dar, dacă zici…

Dar de la „a vedea” și până la „a te apuca/acționa” este o cale lungă. Orice schimbare este dificilă, deoarece suntem supuși obiceiurilor, bată-le vina, obiceiuri (nesănătoase) care, în cel mai bun caz ne fac să batem pasul pe loc. Deloc surprinzător, această schimbare necesită la început o atenție sporită, apoi treptat devine ea însăși o obișnuință la care nu ne vom mai gândi pe parcurs ci doar vom persevera.

Oo, da, broccoli crud pe o felie de pâine neagră 😉

Fără să-mi dau seama mi-am schimbat treptat atitudinea arogantă față de unele alimente și am ajuns să prefer hrișca, fasolea, năutul sau chiar adorabilul broccoli pe pâine neagră stropit cu puțin ulei de cânepă și presărat cu semințe de in (de-acum nu mai sunt o mofturoasă), o combinație ce-mi restabilește echilibrul dintre minte și corp. Dar să revin la supa mea cremă…

Secretul însă constă în împlinirea și plăcerea primită din alimentele din farfurie, pentru că da, nu putem să ne privăm cu totul de mâncarea preferată și aici nu cred să existe vreo interdicție dictată de divinitate. La modul cel mai simplu, ceea ce trebuie să facem ca să adoptăm noi obicieuri bune este să ajustăm mâncarea hrănitoare, dar negustoasă la prima vedere, după bunul plac, adăugând, spre exemplu, niște legume preferate rumenite în cuptor peste „grecika” uscată sau niște verdețuri proaspete peste fasolele fără niciun gust, câteva semințe de floarea soarelui peste supa-cremă insipidă sau niște picături din uleiul aromat preferat peste pâinea neagră.

Și să lăsăm totul la o parte, să renunțăm la tot, începând cu telefonul — până nu i s-a amplificat  în codul bunelor maniere utilitatea așezării lui în partea stângă sau dreaptă a farfuriei — și în cele din urmă să încetăm să ne mai gândim, gândurile nu ne fac decât să suferim (zice Osho), iar eu îi dau dreptate plus că atunci când mâncăm trebuie să ne bucurăm.

Prezență, bucurie și plăcere! La masă asta-i tot la schimb ce ni se cere. 😉


Bogat în vitaminele A, C, E, B6, fier, magneziu, zinc, fosfor și acid folic, dovleacul are un conținut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Portocaliul intens a acestei legume indică prezența unui fitonutrient extrem de benefic: carotenul, ce este convertit în vitamina A în corp și previne boala cardiacă, cancerul și multe dintre semnele de îmbătrânire. Printre beneficiile sale importante se numără reglarea glicemiei, protejând de apariţia complicaţiilor în diabetul zaharat, combaterea cancerului, mai ales cel de colon, datorită conţinutului bogat în fibre alimentare și protejarea vederii.

Supă-cremă de dovleac

Print Recipe

Ingredients

  • 1. 1 kg miez de dovleac, tăiat cubulețe,
  • 2. 2 linguri unt,
  • 3. 150 g iaurt,
  • 4. 2 morcovi tăiați cuburi mari,
  • 5. 1 păstârnac tăiat uburi,
  • 6. 10g ulei de măsline,
  • 7. 150 g ceapă tocată,
  • 8. oregano, după gust,
  • 9. pătrunjel, după gust,
  • 10. sare și piper.

Instructions

1

Se prepară la aburi dovleacul, morcovii și păstârnacul tăiat cuburi,

2

Se călește ceapa în puțin unt,

3

Când sunt gata, se mixează toate legumele adăugând treptat apă până se obține consistența dorită,

4

Se adaugă uleiul de măsline și se amestecă,

5

Se condimentează cu sare și piper după gust, oregano sau pătrunjel,

6

La final, în farfurie se încorporează iaurtul,

7

Opțional se pot presăra semințe de dovleac sau floarea soarelui.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply