Bună Papă

Fresh START: Tartine cu pateu vegetal

Nu e nimic nou sub soare. Aici e doar o simplă constatare.

De câte ori ni se întâmplă să ieșim dimineața grăbiți din casă și să ne dăm seama undeva pe la mijloc de drum că am uitat. Ceva. Fie un ceas, un portofel, un act, o pilocikă, un ruj sau un creion dermatograf sau poate chiar un mic dejun pe raft.

Ori poate-un zâmbet, o privire, o îmbrățișare sau și mai simplu, o încurajare?

Uităm de noi. Să respirăm un aer mai curat, să stăm mai mult sub raza soarelui de azi mai cald, să ne mișcăm, fie la propriu sau la figurat, să ne alimentăm, oh, da, echilibrat.

Uităm să avem grijă. Exteriorul e în prim-plan, bogat, fardat, cu mult prea discutat și lăudat.

Uităm să mai primim ca apoi să dăm mai departe, un compliment, o carte, o lecție-nvățată.

Ar trebui deja să învățăm să ne cunoaștem, de ce avem nevoie și ce ar trebui să facem așa încât pe toate să le satisfacem.

Să ne trezim, să fim prezenți, mai siguri și mai vigilenți.

Ar trebui deja să ne încredem, să fim puțin mai cumpătați, să ne întoarcem încet la noi, făcând un bine celorlalți.

Ar trebui…

Făcând un bine, te gândești la tine.

———————————————

Fresh START: Tartine cu pateu vegetal

Ce mai ungem dimineața pe pâine?

Ca să ne energizăm,

Ca să ne mobilizăm,

Ca ușor să învățăm,

Ca să știm să apreciem,

Ca să vedem și să acționăm,

Și ca să nu (ne) mai uităm?

Pateu de linte cu vlăstari de mazăre: boabele de linte sunt bogate în minerale, proteine și fibre, dar reprezintă și o sursă excelentă de vitamina B6 care joacă un rol important în formarea hemoglobinei. Totodată, fibrele solubile din boabele de linte ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, lintea crește nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. Grație numeroaselor sale proprietăți, ea contribuie la creșterea capacităților de atenție și memorare.

Vlăstarii de mazăre — conțin o cantitate mult mai concentrată de nutrienţi şi enzime disponibile în comparaţie cu planta matură (și în general toate tipurile de vlăstari). Sunt bogați în clorofilă (sângele plantei), cea care ne oferă energie și acționează ca antioxidant, îndepărtând metalele grele.

Pateu de sfeclă roșie cu rucola — sfecla roșie conține tot complexul de vitamine B, Vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, antioxidanți și fier. Este unul dintre alimentele cele mai complexe, demonstrându-se științific că luptă împotriva cancerului. De asemenea, are un intens efect de energizare şi de remineralizare a organismului.

Rucola — este considerată a fi una dintre cele mai sănătoase salate verzi datorită proprietăților sale nutritive și antimicrobiene, stimulând imunitatea. Fiind o sursă excelentă de vitamina A, împreună cu flavonoizii din compoziție susține sănătatea ochilor și ajută la menținerea pielii sănătoase. Este bogată în nutrienţi activi, care susţin digestia. O cană cu frunze de rucola consumata în timpul meselor, ajută tranzitul intestinal. Rucola mai este cunoscută ca susţinător al ficatului şi al plămânilor.

Pateu de fasole cu germeni de ceapă roșie — boabele de fasole sunt surse excelente de fibre, atât solubile cât și insolubile, conținând chiar cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Fibrele promovează sănătatea tractului digestiv. În plus, consumul de fasole ajută și la îmbunătățirea nivelului colesterolului și la reducerea riscurilor de boli cardiace.

Germenii (de ceapă roșie) — au în compoziție toata grupa de vitamine B, vitamina  A, C, E, D, minerale — fosfor, calciu, sodiu, magneziu, crom, zinc, fier -, vegetale, substanțe puternic antioxidante, substanțe antibiotice, diuretice. Ceapa roșie este un dezinfectant puternic si un bun diuretic, ce nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al nici unei persoane.

!!! Atât germenii, cât şi vlăstarii sunt recomandați în alimentaţia copiilor, grație cantității excelente de substanţe nutritive necesare unei dezvoltări armonioase.

P.S. Laura i-a îndrăgit doar pe cei de mazăre și asta e un succes.

Ingredients

  • 1. 100g linte,
  • 2. O Sfeclă roșie,
  • 3. 70g fasole,
  • 4. O lingură ulei de măsline (pentru fiecare tip de pateu în parte),
  • 5. Lămâie (opțional),
  • 6. Sare neiodată (după gust),
  • 7. Câteva fire de vlăstari de ceapă roșie,
  • 8. Germeni de mazăre,
  • 9. Câteva frunzulițe de rucola,
  • 10. Condimente (busuioc, oregano).

Instructions

1

Fasolea, lintea și sfecla roșie se fierb aparte. Apoi se procesează în blender până obținem textura dorită. La final adăugăm sarea, uleiul și lămâia (la dorință). Eu am ales să pun puțină zeamă de lămâie doar în cel cu sfeclă roșie.

Notes

Pateul se prepară de cu seară și se păstrează la frigider pentru a fi consumat a doua zi la dejun. 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply