Bună Papă

Batatas în sos de smîntînă cu roșii eco

Cînd am o foame de lup prăjesc cartofi, cînd sunt în pană de idei culinare fac piure de cartofi, cînd sunt inspirată îi coc, cînd nu am chef de nimic îi adaug în supă, cînd mi-e poftă de ceva diferit fac din ei o salată. Ca să fiu împlinită pe deplin mai trebuie să-i fierb, să adaug zahăr și dulceața de cartofi e gata!

Cartofii. Cui nu-i plac? Dar hai să luăm atitudine și să nu abuzăm de ei în cel mai josnic mod cu putință, mi-am zis atunci cînd am descoperit batatul. Ca să vezi, e tot un cartof doar că e duuuulcee…Această legumă este o sursă excelentă de vitamine și nutrienți cu mult superioară cartofului nostru cel de toate zilele. De aceea trebuie încercată cel puțin o dată ca apoi să te îndrăgostești de ea și să n-o mai lași să plece din meniul tău.

Cartofii dulci, denumiți de sud-americani batatas (acum și de mine), sunt alungiți și puțin ascuțiți la capete.

batatas

După cum spuneam, beneficiile acestor batatas sunt uimitoare pentru sănătatea copiilor, dar n-am să le enumăr aici, mai puțină vorbă și mai multe fapte căci efectele pozitive se vor vedea în timp în cazul în care nu-i voi găti în exces. Vestea bună este că din acești cartofi iese un gem nemaipomenit de savuros și aromat, o dulceață de gem nu alta!

Azi însă am să-i prepar în alt mod, azi sunt inspirată și am să-i coc 🙂 Acum rețeta pe îndelete:

Tăiem cartofii felii de-a lungul (așa îi plac Laurei), îi stropim cu puțin ulei (de măsline, așa îmi place mie), adăugăm puțină sare (de mare sau de Himalaya, așa ne place nouă), îi așezăm în tava de copt și-i dăm la cuptor pentru 30 min. (așa trebuie).

batatas

Între timp, preparăm sosul de smîntînă. Punem un cubuleț de unt la încins în tigaie. Adăugăm apoi 5 linguri de făină, după care o cană de bulion sau lapte și amestecăm continuu ca să nu se facă boțuri. După ce sosul se îngroașă adăugăm 100 g de smîntînă. Atît. La dorință putem adăuga sare, piper, mărar sau zeamă de lămîie. Noi nu am avut dorință mare și ne-am rezumat doar la un sos alb, pur fără alte condimente.

Ceea ce a ieșit la final a fost pur și simplu fantastic. Cartofii dulci copți m-au cucerit din prima, atît de simplu preparați, dar cu un gust atît de rafinat, încît nu m-am limitat doar la mîncat ci le-am făcut și un foto shoot pe măsură.

Acum vă las în compania micii mele galerii culinare.

Batatas în sos de smîntînă cu roșii eco, bio din grădina bunicilor Laurei

Batatas în sos de smîntînă cu roșii eco, bio din grădina bunicilor Laurei

Un mic truc, că să fim sigure că aceste roșii vor fi mîncate de unpiccapricioșii copii, le așezăm în afara farfuriei, poate chiar la cîțiva cm depărtare de ea și le amintim că ele sunt pentru decor ;)

Un mic truc, că să fim sigure că aceste roșii vor fi mîncate de unpiccapricioșii copii, le așezăm în afara farfuriei, poate chiar la cîțiva cm depărtare de ea și le amintim că ele sunt pentru decor 😉

Batatas fără roșii (ele au fost deja mîncate) :)

Batatas fără roșii (ele au fost deja mîncate) 🙂

Batatas lîngă o jucărie de pluș

Batatas cu o jucărie de pluș

Batatas îmbatata (cartofi și must)

Batatas îmbatata (cartofi și must)

Ceea ce a mai rămas din batatas (de regulă, îmi revine mie)

Ceea ce a mai rămas din batatas (de regulă, îmi revine mie)

Ai mei au fost încîntați de acești supercartofi, iar eu mă întreb unde aș putea să-i găsesc în Chișinău???

P.S. Pentru sănătatea dvs. evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi, și … cartofi!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply