Bună Papă

#bunapapa în Florența

După aproximativ 25 000 de pași făcuți într-o zi toridă prin străduțele arhipline de turiști în Florența, ne-am gândit că ne-ar prinde bine dacă am schimba adidașii pe un scuter. N-am stat mult pe gânduri și l-am închiriat, unul destul de drăguț, vișiniu cu o cască de protecție verde cu mult peste mărimea mea naturală. Dar ce mai contează măsura când dorința în sine întrece orice măsură. În fine, green minionii pornesc rapid să exploreze ținuturile Firenzei.

Așadar, voi începe cu desertul, la propriu și la figurat, dacă tot mi-am pus ca scop să savurez clipa. Deci dacă e desert, atunci desert să fie: cantuccini con vin santo — biscuiți tari cu migdale serviți cu vin dulce (sfânt). Cu siguranță e un dessert sensazionale ??dacă îl consumi înainte de culcare (și în niciun caz înainte de a te urca pe scuter), deoarece te duce cu ușurință pe culmile de succes ale unui somn adânc și liniștit. Recomand cu toată încrederea celor ce vara nu dorm, nu au somn. Biscuiți cu vinUrcând unul din cele mai mari dealuri ale Florenței, ajungi să te minunezi de cea mai frumoasă panoramă a orașului pe care doar Piazza de Michelangelo ți-o poate oferi.FlorentaDacă nu știați, păi de azi să știți că Florența a fost votată și în 2017 ca fiind cel mai frumos oraş din Europa! Este numărul 1 în această categorie pentru a zecea oară în ultimii 11 ani. Ohh! (eu chiar n-am știut ?)FlorentaUrmătoarea priveliște a orașului decidem să o admirăm din zona Fiesole, situată în apropierea orașului, mai exact la nord, vis-a-vis de Michelangelo Belvedere. Mica localitate este așezată pe un deal, la fel de captivant și încăpățânat ca și precedentul, dar cu un traseu mult mai liber.

Green minionul în plin extaz. Ooo, Fi-e-so-le, ... sole mio...

Green minionul în plin extaz. Ooo, Fi-e-so-le, … sole mio…

Buuun, acum pentru că am tot urcat dealuri și coborât văi, veni vremea de a face și câteva popasuri… gastronomice. După ce ne-am bucurat atât ochii cât și papilele gustative în urma savurării desertului, trecem și la felul principal.

Domul sau Catedrala Santa Maria del Fiore, una dintre cele mai mari catedrale din lume m-a cucerit prin aspectul său impunător și exuberant.Domul din FlorentaGrație detaliilor și materialelor folosite, fațada catedralei este unică în lume. Este a patra catedrală în lume din punct de vedere al dimensiunilor.DomulDomul

Domul de noapte. Oh, mă trec fiorii!

Domul de noapte. Oh, mă trec fiorii!

Cu siguranță, Florența este binecunoscută și pentru podurile sale istorice și romantice care traversează râul Arno, iar Ponte Vecchio — Podul Vechi, unul din cele mai de seamă atracții turistice e perfect pentru a fi servit ca garnitură la masa noastră.Ponte VecchioÎnsăși denumirea ne spune că este cel mai vechi pod din Florența, celebru pentru casele sale transformate în magazine de antichități și bijuterii… bijuterii din aur și argint ce ar impresiona orice femeie…mm, ce frumos sună. Dar nu e despre mine 🙂

Ponte vecchio

Acum lăsăm mini scooter-ul la locul său de vază și ne plimbăm agale pe străduțele înguste cu o arhitectură renascentistă de excepție.Florenta

Florenta

Florenta

Florenta

FlorentaNeapărat ne oprim și la o trattorie, aici sunt multe taverne deosebite cu meniuri variate și la prețuri accesibile, mă rog, doar dacă restaurantul nu este localizat undeva pe un pod impunător cu o priveliște fascinantă sau într-o piață cu havuz și sculpturi din cele mai diverse. Dar noi nu suntem pretențioși (suntem economicoși :)) și ne dăm la o parte, mai la umbră, mai sub perete, într-o simplă terasă timidă cu un prânz mi-nu-nat!

Nu, nu o să vorbesc acum de pizza pentru că pizza rămâne pizza și în Chișinău. Mă opresc la paste și anume la cele proaspete, — făcute pe loc și foarte gustoase — paste cu ton, paste cu brânză, paste cu sos, paste cu tot ce vrei, o multitudine de varietăți pentru toate gusturile, pregătite după rețete tradiționale.PasteTotuși, pe lângă pizza și paste, bucătăria italiană se mai bazează și pe produse de mare, pește, creveți, scoici etc. Eu sunt o amatoare de salate, iar ceea ce vedeți mai jos nu am putut trece cu vederea. Mi-a lăsat gura apă, fie între noi vorba.

Salată de produse de mare: frunze de salată tăiate mărunt, un fir de pătrunjel (pentru decor), și multe-multe scoici + 2 creveți. Toate cu un gust foarte proaspăt, intens și aromat.

Salată de produse de mare: frunze de salată tăiate mărunt, un fir de pătrunjel (pentru decor), scoici + creveți. Toate cu un gust foarte proaspăt, intens și aromat.

Dacă întrebi ospătarul ce vin să-ți propună alături de un bistecca medium (steak de vită), fără doar și poate că îți sugerează unul din cele mai bine făcute vinuri din lume produs în regiunea Toscana, vinul Chianti.BisteccaO zi în Florența e puțin, probabil ne-ar trebui o săptămână ca să descoperim toate operele de artă ale acestui muzeu în aer liber. Însă Florența e ca un vin bun care te face să mai vrei, să vii, să revii și să reînvii indiferent de timpul petrecut. Unul din cele mai romantice orașe din lume îmi insuflă acel aer libertin și dorință de emancipare de care am nevoie.

Nu eu, vinul e de vină. O să revin.

IMG_2267

Florenta

Florenta

Florenta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply