Dulce Papă

Turta dulce timp frumos aduce (II)

Voi încă nu ați pregătit o căsuță din turtă dulce? Nici noi.

Mi-am dat seama abia când Laura m-a întrebat câte zile au mai rămas până la Crăciun. „U…na”, i-am răspuns cu jumătate de voce și m-am dus într-o fugă la frigider să verific dacă avem tot ce ne trebuie pentru a „săpa” eventual fundamentul casei.

Ingredientele sunt simple și ușor de găsit (în frigider sau la supermarket).

Dacă la copt turte mă mai pricep un pic, având în vedere experiența de data trecută, apoi la decor, respectiv „design” exterior, mai puțin. Eii, dar asta până devii mamă… Puteri nebănuite și abilități neasemuite capeți odată cu venirea unui copil în familie.

Dar ca să fiu mai convingătoare, vă las să admirați procesul de construcție a căsuței de crăciun, nu înainte de a da play pe:

Se pune într-o cratiță 60g zahăr brun

turta dulce zahar

Se adaugă 80g miere

turrta dulce miere

Apoi 30ml lapte

turta dulce lapte

După care 50g unt (la temperatura camerei) și se dă la foc mic până se topesc ingredientele, amestecând din când în când.

turrta dulce unt

Într-un bol punem 300g făină, 5g praf de copt, 5g cacao și câte o linguriță de condimente (scorțișoară, nucșoară, ghimbir). Peste amestec turnăm siropul răcorit.

turta dulce faina

Se frământă apoi aluatul până capătă o consistență asemănătoare cu plastilina.

turta dulce aluat

Pe masa de lucru presărată în prealabil cu făină, întindem o foaie cu grosimea de circa 0.05mm.

Se taie apoi aluatul după formele de căsuță pe care foarte ușor le găsim în google (șablon căsuța din turta dulce). Pentru a nu ne trezi cu o fundație șubredă trebuie să coacem blatul circa 12 min, până se rumenesc marginile. Apoi îl lăsăm să se răcească.

turta dulce foi

Pregătim între timp lipiciul. Amestecăm 100g zahăr cu 3 linguri apă și punem la foc mic până se topește zahărul.

turta dulce

E timpul de asamblat. Ne înarmăm cu răbdare și voie bună și trecem la muncă, e un proces destul de migălos, dar o dată-i Crăciunul…, vorba cântecului.

casuta

casuta din turta dulce

După ce s-au lipit foarte bine pereții și acoperișul (câteva ore) o putem decora liniștiți, aceasta e una dintre cele mai frumoase etape, îndeosebi pentru că e ultima. Se bat două albușuri cu 300 g zahăr pudră și se ornează după bunul plac.

turta dulce

Dacă reușiți și mai aveți dorință de ornamentat, cumpărați diferite bomboane, acadele, jeleuri etc. și înfrumusețați ograda, căsuța și brăduțul…

casuta din turta dulce

Fetițele mele au rămas impresionate de rezultat, eu la fel – nu însă de etapele de pregătire, mai ales când ești în criză de timp (și nervi) dar vorba ceea: prin greutăți la stele!

turta dulce

Mie, cel puțin, nu mi s-a dat ușor să construiesc căsuța (așa sunt eu mai neîndemânatică) și nici rețeta nu m-a avertizat că va trebui să am la îndemână timp și răbdare. În fine, am scos-o cu bine la capăt. Acum toți sunt mulțumiți și împliniți.

Deși simt că pregătirea căsuței va deveni o tradiție pentru noi, mă liniștesc și fredonez „doar o dată-i Crăciunul”…

Dar… gândindu-mă un pic mai bine, reconfigurarea planului va debuta când voi asambla încă o căsuță…pe stil vechi!!! Căci noi, moldovenii, sărbătorim Crăciunul de două ori (la sf. de an și la început de an)!!! Ho ho ho

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply