Sunt o amatoare de salate excentrice recunosc, iar atunci când vine vorba de ele îmi strălucesc ochii și îmi salivează gura. Fie că sunt din legume, verdeață sau fructe, asezonate cu un dressing pe potrivă, ele mă revitalizează, îmi dau energie și mă înalță până la cer :). Deși s-ar părea că legumele noastre cele de toate zilele nu mai au aceeași valoare nutritivă ca pe timpuri, reieșind din simplul fapt că nu mai sunt crescute natural, totuși cu puțină dibăcie, acuratețe și grijă în bucătărie, ajungem să avem la cină în farfurie o salată densă nutritiv, pentru că da, eu prefer salata anume la cină „un pic mai multă”, „mai multă” la amiază și „multă” dimineața.
Dar înainte da a vă prezenta topul meu de crudițăți combinate în salate după care eu mă dau în vânt, nu pot să omit cu vederea cea mai importantă etapă în procesul de pregătire a mâncării — spălarea legumelor și fructelor. Chiar și același castravete croccant rupt acum direct de pe ciorchine sau aceeași roșie coaptă și înmiresmată de pe tufa ce-ți atârnă peste glezna piciorului, sau acea cireașă vișinie și strălucitoare (la prima vedere) de pe creanga abia ajunsă din vârf, precum și acea căpșunică/zmeurică roz zărită sub o foaie verde, frunză deasă, toate, dar absolut toate trebuie spălate bine cu apă rece înainte de a fi savurate direct de la producător îndeosebi atunci când sunt și cei mici prin preajmă. Pentru că, deh, poți să le repeți tu de 100 de ori să se spele pe mâini înainte de a se așeza la masă, dar dacă te-au zărit pe tine că înfuleci un avocado cu mâinile neșterse de căpșuni, păi ai „sfeclit-o”, vorba ceea. Mai bine rămâi tu un exemplu propriu prin fapte concrete cu mai puțină vorbă deșartă. Asta la sigur funcționează.
Și ca să nu mă abat prea tare de la subiect vă dau rețeta ușoară a unei soluții miraculoase deloc toxice, preparată acasă pentru spălarea fructelor și legumelor din comerț, cele tratate chimic.
Avem nevoie de:
- 1 cană cu apă,
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu,
- 1 linguriță de suc de lămâie.
Amestecăm toate ingredientele și le punem într-o sticlă cu pulverizator. Așezăm fructele într-o strecurătoare, le stropim cu această substanță magică după care le trecem sub jetul de apă rece. Mai simplu de-atât nici că se poate.
Însuși corpul nostru iubește simplitatea și naturalețea inclusiv în alimentație. Natura cu tot ce a creat ea mai bun pentru noi, iar cel mai bun e cel mai natural, simplu și firesc.
Departe de elementele inutile, materiale, adăugate de-a lungul vieții pentru că „așa se cuvine”, simplitatea este de fapt cea care ne echilibrează, ne dă forțe și o siguranță interioară adevărată.
Alimentele simple, crescute natural, rămân ele înșăși, curate și întregi, libere de alte substanțe inutile, adăugate, exterioare. La fel e și cu omul (ființa din noi). Mai simplu, mai natural, mai liber.
Și-acum topul celor mai simple și nutritive salate ce mă ajută să-mi eficientizez reenergizarea chiar de la începerea primei etape de gătire:
- Salată de pătrunjel
Salată de pătrunjel este una dintre cele mai simple și nutritive salate, întrucât pătrunjelul — ingredientul de bază întăreşte imunitatea organismului, are un rol important în distrugerea radicalilor liberi cu proprietăţi antialergice şi antitumorale. Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel al spanacului. Această salată are un gust aromat, ușor accentuat de pătrunjel tocat, combinat cu roșii, ceapă (verde), semințe de susan, câțiva stropi de suc de lămâie și sare și piper după gust, ah da, și puțin ulei, eu am pus de măsline. 😉
2. Salată de icre din semințe de chia (servită pe pâine)

4 linguri de chia hidratate (în apă) + 3 linguri zeamă de lămăie + 1 ceapă mică + 1 lgț. ulei + sare și piper
Datorită conținutului crescut de proteine, semințele de chia cresc nivelul de energie al organismului. Proteinele, alături de acizi grași Omega 3, fibre și alte tipuri de substanțe nutritive întăresc imunitatea și previn apariția diferitor afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, aceste superalimente fiind lăudate pentru conținutul foarte mare de fibre, devin alimentele cu cele mai multe beneficii asupra sistemului digestiv uman. Sunt recomandate cu toată încrederea de a fi incluse în dieta copiilor. Conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mult potasiu decât bananele și foarte mult omega 3, (chiar mai mult decât peștele ;). Eu am servit salata pe pâine toast, dar o putem întinde și pe felii de ardei sau castravete, yammy-yammy!
3. Salată de broccoli cu morcov și dovlecei

Broccoli + morcov + dovlecei + migdale + semințe de floarea soarelui + semințe de in + semințe de susan + suc de lămâie + ceapă verde + ulei + sare și piper
Broccoli se află în top 10 al celor mai bune alimente din lume, iar valoarea nutrițională a sa este una destul de impresionantă: conţine fibre solubile şi insolubile în cantităţi mari, vitamina C în cantităţi uriaşe şi vitamina K, ce se găsește în foarte puține alimente, dar fiind extrem de necesară pentru o bună circulaţie sanguină. Datorită conținutului de fibre, broccoli îmbunătățește tranzitul intestinal, elimină toxinele din intestine prin evacuarea deșeurilor și oferă senzația de sațietate. Totodată, datorită conținutului de magneziu și calciu, consumul regulat de broccoli reglează bătăile inimii, calmează nervii, reglează ciclul de somn și crește nivelul de energie. Această salată de broccoli este sațioasă și ușor de preparat. Nu mă crezi, încearcă și-ai să vezi! 😉
4. Salată de spanac și căpșuni
Spanacul este una dintre cele mai puternice plante atunci când vine vorba de reducerea inflamaţiei în întreg organismul. Ajută de asemenea la întărirea oaselor, îmbunătățește activitatea metabolică și reglează tensiunea arterială. Spanacul contine vitamina C, E, beta-caroten, magneziu și seleniu cu ajutorul carora luptă împotriva multor probleme de sanatate. Consumul regulat de spanac ajută în echilibrarea metabolismului grăsimilor și scade colesterolul rău din sânge. Dacă până acum frunzele proaspete de spanac îmi păreau înecăcioase, păi alături de aceste căpșuni suculente am obținut o salată destul de „fluidă” aș zice. Ce să zic, never give up! Frunzele de spanac sunt ușor de mestecat!
Totul a început de la niște căpșuni roșii, dulci și aromate pe care eu nu am vrut să le mănânc aparte…
5. Salată de rucola, brânză tofu și ardei
Rucola are proprietăţi antimicrobiene şi stimulează imunitatea. Fiind o sursă excelentă de vitamina A, susţine sănătatea ochilor şi ajută la menţinerea pielii sănătoase. De asemenea, este o sursă foarte bună de vitamina C, A si K. Aceste vitamine sunt importante pentru circulatia sângelui, sistemul osos și cel cardiovascular. Totodată, rucola conține acid folic, recomandat în special în cazul femeilor însărcinate pentru prevenirea defectelor copilului la naștere. Unul dintre cele mai importante avantaje îl reprezintă faptul că rucola poate fi servită cu aproape orice fel de mâncare, de la salate simple la salate sofisticate și în multe alte combinații și variații posibile. Aici avem o salată proteică cu brânză tofu destinată mușchilor în prealabil, pentru că asta cer ei, proteine, mușchii tăi 😉
Dar care este topul tău în materie de materii prime, comestibile? 😉
No Comments