Dulce Papă

Brioșe-ursuleți din făină de hrișcă

— Cum ți-au ieșit biscuiții ăștia din făină de hrișcă? Mă întreabă sora mamei pe facebook după ce mă lăudasem cu ei.

— Vă imaginați, Amelia a mâncat. Bucuria mea e de nedescris! Am răspuns eu entuziasmată.

Mă bucur când tot ce e nou prezintă interes, se testează, apoi se consumă, după care se educă și, în final, se discută. Cel puțin, acesta ar trebui să fie șirul logic al acțiunii.

Vorbesc despre gusturi, cu toate că gusturile nu se discută, spune o vorbă, ci — se educă.

Niciodată nu este prea devreme să cultivăm gustul pentru ceea ce e bun sau frumos. Încă din burtica mamei copiii își formează gusturile. Și-aici o să vorbesc un pic de mine (și burtica mea). 🙂Îmi amintesc acum de perioada când eram însărcinată. Atât în prima sarcină cât și în a doua aveam tendința să cad în extreme, voiam să fie totul perfect, așa cum scrie cartea: + 9kg  timp de 9 luni, 3 mese principale nutritive, mișcare zilnică afară, emoții pozitive, etc. (Se pare că citisem o carte perfectă).

Până la urmă am rămas doar cu dorința, pentru că pe «alocuri» pierdeam văzând cu ochii (în oglindă) lupta cu perfecțiunea: +30kg timp de 9 luni, 5 mese principale bogate caloric, dar  lipsite de nutrienți și lenevitul în pat (fără să ies din casă cu zilele), și bocete evident, multe bocete pentru că eram departe de ceea ce scrie în carte. Ei bine, toate astea au avut o explicație, dar despre asta voi scrie altă dată.

Ceea ce mi-a reușit însă, a fost reducerea treptată până la excluderea totală a sării din alimentație, la recomandarea medicului. Știam cât de periculoase pot fi edemele atât pentru mamă cât și pentru făt, deci nu am ezitat să elimin sarea. M-am privat într-un fel de toate gusturile sărate (adio pește afumat, adio murături, zeamă acrișoară și cam toată sărățeala de care îi este poftă unei gravide). Am ajuns la final să arăt ca un pinguin de 75 de kg, deși nu erau atât de evidente, poate un pic se accentuau obrajii (roșiori), ieșiți nițel din parametri, în schimb fără mâini și picioare umflate, fără tensiune arterială și alte dureri de cap specifice acestei perioade. Toate astea grație excluderii totale a sării de-a lungul perioadei de sarcină, după cum mi-a explicat mediculBuuun, e bun și fără sare să știți. De-atunci nu o mai risipesc din pumn ca bunica… o folosesc cu moderație, în schimb adaug mai multe condimente și mirodenii pentru a da un gust mai deosebit mâncării. M-am obișnuit sau m-am autoeducat, la fel și fetițele.

Acum să revin la biscuiții mei din făină de hrișcă… Făina albă am înlocuit-o cu cea de hrișcă, pentru că nutritivă, bogată în vitamine, minerale și alți macronutrienți indispensabili sănătății noastre.Totodată nu conține gluten, deci o putem folosi cu toată încrederea la prepararea prăjiturilor. Zahărul l-am substituit cu miere, ouăle din comerț — cu cele de casă, plus 2 lingurițe de iaurt, 1 măr ras, 150g de făină de hrișcă și brioșele sunt gata.

Deși se simte intens gustul de hrișcă, Amelia i-a mâncat cu poftă, iar eu de această dată am aplaudat.

P.S. Amelia nu mănâncă orice (orice vrea mama), Amelia mănâncă doar ce vrea ea, iar mama caută soluții ca să-i diversifice mâncarea. Iată hrișca a mâncat-o prima dată anume așa. 🙂

Brioșe din făină de hrișcă

Print Recipe

Ingredients

  • 1. 2 ouă,
  • 2. 2 lingurițe iaurt/chefir,
  • 3. 150 g făină de hrișcă,
  • 4. 1 lg. miere,
  • 5. 1 măr,
  • 6. Un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.

Instructions

1

Amestecăm bicarbonatul cu iaurt, după care îl încorporăm în ouăle bătute spumă. Adăugăm apoi mierea, mărul ras și făina. Punem compoziția în forme de brioșe și le dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de min. la 180 C.

You Might Also Like

2 комментария

  • Reply
    Natalia
    10.11.2017 at 11:28

    Victoria, Dar unde se gaseste faina de hrisca? Din pacate eu nu am vazut nicaieri….

    • Reply
      Buna Papa
      30.11.2017 at 20:20

      În magazinele cu produse BIO. CASA BIO sau BIORganic RAW cafe.

    Leave a Reply