Bună Papă/ Dulce Papă

5 variante deosebite de mic dejun pentru copii (I)

Care este primul gând care îți vine în minte dimineața atunci când te trezesc copiii? Ce aș putea să gătesc ceva deosebit la micul dejun? Nu, ce aș mai dormi…:)

Dacă în celelalte zile tu inventezi numeroase tactici pentru a-i trezi mai ușor și cât de cât cu zâmbetul pe buze ca să plece la grădiniță sau școală, în diminețile de weekend deja ei recurg la diferite «arme» secrete pentru a te trezi într-un mod cât mai eficient (și cât mai dimineață). Și nu se opresc doar la trezit, ei insistă ca tu să te ridici din pat chiar din clipa când dau buzna peste tine.

Recunosc, le reușește bine de tot să țintească în punctul cel mai slab. Pentru că tu nu-ți mai strângi nici patul după ce te ridici, nu pleci nici la baie să te speli și nici măcar nu te îmbraci. Tu, pur și simplu, mergi cu ei de mânuță spre bucătărie pentru a le pregăti micul dejun. Ca să vezi, ei tocmai s-au trezit și deja sunt lihniți de foame. 🙂 Punct ochit, punct lovit.

Și-acum vine partea cea mai distractivă (în dependență de dispoziția ta matinală). După ce le dai aceleași idei și sortimente din care să-și aleagă micul dejun, ei îți dau de înțeles că, de fapt, vor să privească niște desene animate. În acest moment amuzant tu parcă ai avea o revelație și te întrebi când ai diversificat ultima oară meniul astfel încât ei să fie de-a dreptul entuziasmați de mâncarea din farfurie.

Ei bine, pentru a nu cădea în capcana mofturilor și a nervilor de dimineață, propun câteva rețete sănătoase de mic dejun testate și acceptate de fetițele mele. Sunt gustoase, nutritive și deosebite, numai bune pentru a ne face diminețile relaxante. Iar pentru a fi siguri că vom începe ziua cu o atitudine pozitivă, e bine să ne pregătim ingredientele de cu seară.

Pentru că o dimineață relaxantă este una în care luăm cât mai puține decizii! 🙂

1. Terci de quinoa cu pere și scorțișoară

Terci de quinoaQuinoa este considerată una dintre cele mai nutritive alimente, fiind bogată în proteine de cea mai înaltă calitate. Se prepară exact ca și orezul doar că fierbe mult mai repede.

Rețeta:
1. 1 cană de quinoa,
2. 2 căni de apă,
3. 2 căni de lapte vegetal (soia, migdale, cocos),
4. Zahăr brun sau miere după gust,
5. 2-3 cuișoare,
6. Un baton de Scorțișoară,
7. Fulgi de cocos (opțional).

Se spală bine quinoa. Într-o cratiță punem cele 2 căni de apă împreună cu cuișoarele și batonul de scorțișoară. Se aduce la fierbere. Se adaugă quinoa și se fierbe la foc redus aprox. 15 min. Apoi se adaugă laptele și zahărul și se fierbe din nou până se obține o cremă consistentă. Atât. La final, în farfurie presărăm scorțișoară sau fulgi de cocos. Eu am adăugat și câteva felii de pară.
P.S. Cuișoarele și batonul de scorțișoară nu le vom mânca, dar, de fapt, după dorință…:)

2. Pancakes cu pudră de roșcove și lapte

Clătite veganePudra de roșcove este un îndulcitor natural și un bun înlocuitor pentru pudra de cacao, ce are capacitatea de a fi non-alergen. Este recomndată îndeosebi în alimentația copiilor mici și în dieta de zi cu zi.

Rețeta acestor clătite o găsiți AICI

3. Omletă la cuptor și smoothie de banane

Omlete checSemințele de chia furnizează un volum mare de nutrienți cu un aport foarte redus de calorii. Ideal ar fi să le lăsăm la înmuiat pe timpul nopții, apoi să le adăugăm în preparatele culinare.

Rețeta omletă:

1. Ardei gras,
2. 4 ouă,
3. 100 ml lapte,
4. un vârf de cuțit de praf de copt,
5. 1 lgț. ulei,
6. sare și piper.

Se bat bine ouăle cu praful de copt, uleiul, sarea și piperul. Apoi se adaugă ardeii tăiați cuburi. Se pune compoziția obținută în forme de brioșe și se dă la cuptor pentru aproximativ 20 min.

Rețeta smoothie:

1. 1 banană,
2. jum. de cană de lapte,
3. 2 lgț. de unt de arahide,
4. 3-4 cuburi de gheață.

Se mixează toate ingredientele în blender. Adăugăm semințe de chia la dorință.

4. Tartine ursuleți — pistruiați cu unt de arahide și iaurt cu pudră de roșcove

Pâine cu unt de arahide2Untul de arahide este foarte nutritiv și sățios cu numeroase proprietăți valoroase pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților. Trebuie însă să avem grijă să-l consumăm cu moderație pentru a nu provoca unele reacții alergice.

Truc: cum să convingi copilul să mănânce pâine neagră! Se ung feliile de pâine neagră cu unt de arahide, se adaugă rondele de banană, afine, migdale fărâmițate și câteva semințe de chia, obținem astfel niște ursuleți bruni pistruiați foarte delicioși. 😉

5. Budincă raw de avocado

budinca de aocadoAvocado este un fruct-minune bogat în vitamine și minerale esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Pentru a grăbi procesul de coacere al lui se recomandă să-l introducem într-o pungă de hârtie.

Truc: în cazul în care copilul tău nu preferă să consume avocado, îl poți încorpora în diferite rețete de smoothie sau budinci.

Tu îl vezi? Nici eu, înseamnă că l-am încorporat bine. 😉

Rețeta:
1. 1 banană,
2. 1 măr,
3. 1 avocado,
4. 1 cană de lapte,
5. 1 lgț. de pudră de roșcove.
Se mixează în blender mărul, banana și laptele. Apoi adăugăm pudra de roșcove și câteva semințe de chia, la dorință.

Se potrivește atât la micul dejun, cât și ca gustare între mese.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply